Иван Гешев и всичко, което олицетворяваше, може и да напусна прокуратурата,

...
Иван Гешев и всичко, което олицетворяваше, може и да напусна прокуратурата,
Коментари Харесай

Имам човек в прокуратурата

Иван Гешев и всичко, което въплъщаваше, може и да напусна прокуратурата, само че духът му се всели в изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов. Докато в Народното събрание болшинството от ГЕРБ, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Движение за права и свободи готви промени в Конституцията, статуквото във Висшия правосъден съвет (ВСС) остава непроменено. Между двете здания - тази на пл. " Народно заседание " и тази на ул. „ Екзарх Йосиф “ - обаче от месеци тече опосредствана връзка – посредством закони, решения, апели, които, в случай че деликатно проследим „ сред редовете “, може да установим, че водят до спасяването на комфортния за някои политици Сарафов. Макар законната дълготрайна цел да е правосъдната промяна.

Ето каква е късата (и надалеч не изчерпателна) последователност на последните събития, които навеждат на тази мисъл:
Сарафов - единственият
Измененията в Наказателно-процесуален кодекс и в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), готвени от екипа на постоянния министър на правораздаването в кабинета „ Петков “ Надежда Йорданова (ДБ) и довършени от служебния - Крум Зарков, бяха признати едвам в този парламент – през юни, като направиха отстраняването на Гешев като основен прокурор допустимо. С тях най-накрая бе признат и изискваният години наред от Брюксел ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор, като бе въведена фигурата на висшия арбитър, който ще бъде назначаван за ad hoc прокурор по следствието на обвинител номер едно и заместниците му при постъпили сигнали против тях.

Висш съдебен съвет в профил Гешев. Но пък прокурорската гилдия се събра и реши да избере досегашния му сподвижник, трансформирал се внезапно във зложелател – заместника му и началник на националното разследване Сарафов. Процедурата бе оспорена от новия министър на правораздаването Атанас Славов пред Върховния административен съд (ВАС), с репутацията на непосредствен до Движение за права и свободи съд, с аргумента, че не колегията, а пленумът е този, който би трябвало да се произнесе кой би трябвало да извършва функционалностите на и.ф. 

Горе-долу по същото време Съветът бе решил да пристъпи към процедура по желание на нов основен прокурор. И тук се намеси болшинството в Народното събрание.
Нелегитимният Висш съдебен съвет
Заедно, с декларация, ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи приканиха Висш съдебен съвет да се откаже, акцентирайки, че а) няма легитимност да избира нов обвинител номер едно със 7-годишен мандат и б) предстоят промени в Конституцията, с които ще се наложат нови правила по избора на самия Висш съдебен съвет, както и за основния прокурор. Послушно, само че не тъй като видимо се е вслушал в този апел, Съветът се отхвърли от желанието си да организира процедурата по желание, оставяйки по този метод Сарафов отпред на обвиняването за неопределен срок. Формално Висш съдебен съвет спря процедурата поради питането на някогашния основен прокурор, в това число за механизма, до Конституционния съд, което конституционалистите позволиха за разглеждане. 

А за какво този Висш съдебен съвет е „ нелегитимен “? Защото мандатът му от дълго време е изминал. Заради продължаващата няколко години политическа рецесия Народното събрание все не излъчваше своята квота в него. Професионалната квота от съдии, прокурори и следователи организира своите съвещания по замяна на членовете си, само че този избор бе „ занулен “ по предложение на ГЕРБ, с поддръжката на Движение за права и свободи, при гледането на промените в Наказателно-процесуален кодекс и ЗСВ преди към месец. Бе записано, че процедурата за избор на нов Висш съдебен съвет би трябвало да стартира след три месеца. 

Действието се развива на фона на поискания от Гешев преди този момент имунитет на водача на ГЕРБ Бойко Борисов по така наречен " Барселонагейт " – следствие, по което по времето на Гешев обвиняването дълго не можеше да преведе не изключително огромен брой страници от испански език.
Имунитет даден
Борисов отхвърли непринудено да даде имунитета си с претекста политическа разпра и възмездие от страна на Гешев за неочаквания ентусиазъм на ГЕРБ да изиска премахването му. Но отхвърляше даже и откакто Гешев към този момент бе придобил статута на редови жител. Принуди се да направи това, импровизирано, след напън от ПП-ДБ, чиято група е декларирала, че ще гласоподава „ по съвест “ в зала по предлагането на Българска социалистическа партия Народното събрание да смъкна отбраната на водача на ГЕРБ, щом той самичък не я смъква.

Дал ли е в действителност Борисов имунитета си? - Според ръководителя на Народно събрание Росен Желязков (ГЕРБ) – да. По разпоредбите известието бе изчетено от трибуната, дружно с входящия номер на заявката.

От държавното обвиняване обаче и до през днешния ден не са съобщили, че документът е пропътувал пътя от постройката на Народното събрание до него, каквато е трайната процедура при такива случаи. Не е ясно за какво.

Покрай всичко това, още с влизането в действие на прясно признатия механизъм за следствие на Главния и заместниците му, заваляха сигнали – и против Гешев, и против Сарафов. И защото Гешев бе отхвърлен, а „ лицето Борислав (Боби) Сарафов “ пое функционалностите, първа жертва на механизма падна вторият.
Шиканиране за следствието на Сарафов
Процедурата се задейства и по този начин на 7 юли тази година за ad hoc прокурор бе определена арбитър Даниела Талева, която правораздава в Софийския градски съд. Изборът стана посредством Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС), а Върховният касационен съд (ВКС), който управлява листата с искащи да са ad hoc прокурори съдии с сан „ висш “, както и листата на получените сигнали по новия механизъм, неотложно изпрати съобщение до прокурорската гилдия за избора на Талева. По закон тя просто трябваше да я назначи за прокурор след уведомлението, само че... стартира да шиканира процеса.

На съвещанието си на 12 юли кадровиците единствено разискаха избора на Талева, като отново се позоваха на питането на Гешев до Конституционен съд и решиха да продължат полемиката на идващото си съвещание. 

То се организира на 19 юли и без изненада, Сарафов отново бе избавен. Този път с аргумента, че има законодателна дупка в текстовете от юни - въпросът, по който се задейства новият механизъм, бил преписка против Сарафов не в качеството му в този момент на „ и.ф. основен “, а на заместник. Затова Народното събрание трябвало да поправи текстовете си. Макар в закона ясно да написа, че в тази ситуация механизмът е използван и за Главния, и за заместниците и юристите да са безапелационни, че това е по този начин.

Очакването е, че прокурорската гилдия ще продължи да протака до момента в който не излезе в лятна почивка, която ще завърши през септември. И най-малко до тогава неприкосновеността на и.ф. основния прокурор ще е обезпечена.
Ремонт на ремонта на Закон за съдебната власт
На 7 юли следобяд, малко след направения инцидентен избор на арбитър Талева, в деловодството на Народно събрание се появиха промени на прясно признатия през юни ЗСВ, препоръчани от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, които породиха брожения. Те касаеха живота на настоящия Висш съдебен съвет, както и избора на ad hoc прокурорите. Тези промени потеглиха по бързата писта – през комисии и в пленарна зала, с цел да бъдат признати дефинитивно с в действителност забележителната скорост за Народното събрание на 21 юли, т.е. две седмици по-късно. Неофициалният претекст - да не се постанова избор на нов Висш съдебен съвет, съгласно остарелия написан тримесечен срок.

Накратко, с промените животът на този Висш съдебен съвет бе продължен с половин година, т.е. до декември-януари. А с това, респективно – и властването на Борислав Сарафов в прокуратурата, откакто Висш съдебен съвет отхвърли да избира нов Главен. 

Изборът на нов състав на Съвета обаче не е бърза работа, лишава месеци, което значи, че този „ нелегитимен “ и „ дискредитиран “ (по управляващите) Висш съдебен съвет остава в този си състав най-малко до пролетта на идната година. Както и и.ф. обвинител номер едно.

Мнозинството изяснява това с готвените конституционни промени, с които, най-малко съгласно анонса, ще се промени методът на съставяне на Висш съдебен съвет, което обезсмисляло избора на нов състав преди този момент. Очакването е, че промените в главния закон ще бъдат признати към Нова година. За „ бърза писта “ от 180, а не 160 гласа не се приказва към този миг, тъй като нито Българска социалистическа партия, нито „ ИТН “, нито „ Възраждане “ вземат участие в работата по промените в Конституцията.

„ Пипането “ на механизма за следствието обаче обезпокои съдиите - каква въобще е задачата на поправките, за какво не са стимулирани при внасянето и могат ли да слагат под подозрение избора на Талева.

Прие се чисто нова система по избора, като категорично е посочено, че това не би трябвало да е ЕИСС, като бе допълнено, че в период от шест месеца ще се написа нарочна разпоредба, системата ще предстои и на одит. Прие се, макар че заместник-председателят на Върховен касационен съд Лада Паунова уточни, че има създаден нов специфичен модул за инцидентния избор, а достъп до него имат единствено двама систематични админи, а и също така са платени и пари. 

Факт обаче е, че ЕИСС не един път е пораждала подозрения за „ инцидентното “ систематизиране. Последното от които е по какъв начин на ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков поредно се паднаха няколко каузи на частната фитосанитарна лаборатория „ Евролаб 2011 “ против махането й от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.
Шенген под въпрос
По-голямото терзание обаче е, че заради неяснотите и явното шиканиране на процеса по назначението на Талева може да последва отвод на към този момент далите съгласие да станат ad hoc прокурори 22-ма висши съдии.

А още по-голямото – че механизмът, който бе признат от Брюксел като „ работещ “, само че на процедура не е поради Висш съдебен съвет, може да се окаже пречка за приемането ни в Шенген, предстоящо през октомври тази година. В добавка – въпросният механизъм бе част от законодателството по Плана за възобновяване и резистентност. Такова терзание към този момент изрази съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

„ Няколко страни обвързват приемането ни в Шенгенското пространство с това дали ние ще приемем, не на хартия, не официално признат закон, а ефикасен закон с ефикасен механизъм за следствие на основния прокурор. И в случай че има подобен бойкот от страна на Прокурорската гилдия, това ще е тип неуспех за цялата страна “, разяснява преди ден пред  и зам.-министърът на правораздаването Емил Дечев.

Той не изключи, в случай че Прокурорската гилдия откаже да назначи Даниела Талева, министърът на правораздаването Атанас Славов да сезира Върховен административен съд. 

Пита се обаче и какво от това, поради по какъв начин подопечният на Чолаков съд към този момент се произнесе за избора на Сарафов – на 19 юли. Върховен административен съд поряза правосъдния министър, който нападна избора му от единствено прокурорската гилдия, като остави без разглеждане жалбата на Славов с претекста, че той няма юридически интерес да апелира.  

И като загатваме Върховен административен съд, тук е мястото да се каже и за една корекция в Закон за съдебната власт, която Движение за права и свободи предложи между двете четения. От Движението пробваха да отстраняват неуместния Върховен касационен съд от контролната му роля при избора на членове на Висш съдебен съвет, като се повери обжалването напълно и единствено на " комфортния " Върховен административен съд. След обява в Клуб Z поправката бе оттеглена същия ден от създателя й – депутатът Хамид Хамид.

Или в резюме: Висш съдебен съвет е бетониран, Сарафов е бетониран, по следствието на сигналите против Сарафов придвижване няма, план на Конституцията следва да проима, само че резултатът към този момент е непредвидим. А единственото придвижване по " Барселонагейт " от тези дни е откритието по какъв начин обвиняването се е задействало интензивно по него едвам след изпадането на Иван Гешев в недружелюбност. Но не и всъщност.

С други думи - всичко както досега.

* " Имам човек " е заглавието на ария на Ицо Хазарта.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР